Spustili petíciu za zachovanie celistvosti územia pre výstavbu parku

14.09.2009 Prešov

V Prešove sa rozbehla petícia za zachovanie celistvosti územia vymedzeného pre Centrálny mestský park s názvom Zachráňme našu zeleň.
Jej iniciátormi sú poslanci mestského zastupiteľstva z opozičného klubu KDH–SDKÚ-DS Juraj Hurný, Andrea Turčanová a Vasiľ Janko. Tí nesúhlasia s navrhovanou zmenou územného plánu mesta, ktorá hovorí o predefinovaní časti tohto územia na zónu určenú pre výstavbu objektov občianskej vybavenosti.
Hurný dnes pre TASR uviedol, že táto novovytvorená zóna, ktorá má zabrať približne 20 percent celkovej plochy, by po schválení priečne rozdelila celé územie asi v dvoch tretinách, čo by podľa neho nepriaznivo ovplyvnilo pôvodný zámer vytvorenia zelenej oddychovej zóny.
Minulý týždeň o návrhu rokovala aj mestská rada, tá však k materiálu neprijala žiadne uznesenie a navrhla jeho dopracovanie. Napriek tomu petičný výbor v tejto súvislosti začal zbierať podpisy občanov, ktoré chce predložiť na zastupiteľstvo a dosiahnuť to, aby v prípade hlasovania o tomto návrhu, poslanci zmenu nepodporili.
Pôvodný zámer vytvorenia mestského parku na rozlohe približne 16 hektárov v meandri rieky Sekčov, medzi centrálnou mestskou zónou a sídliskom Sekčov, je v územnom pláne zakotvený už od roku 1985. Vypracovaná štúdia počíta v lokalite s vytvorením parkovej zelene, vodnej plochy, športovísk, detských ihrísk, chodníkov a cyklotrás, ako aj nízkopodlažných budov pre poskytovanie služieb.
\"Podľa regulatívu, ktorý je zadefinovaný pre údolie riečky Sekčov, je dovolené na území s občianskou vybavenosťou stavať budovy 18- a viacpodlažné, čo nie je vhodné, aby to išlo do mestského parku. Ja si myslím, že ak už raz časť tohto územia predefinujeme na občiansku vybavenosť, tak ten park podľa mňa nikdy nebude, lebo na to sa začnú nabaľovať ďalší a ďalší investori, \" doplnil Hurný. Zároveň dodal, že ak sa k tejto zmene pristúpi, tak mesto nebude mať žiadnu inú páku, aby zabránilo investorom v tejto lokalite stavať obchodné centrá a výškové budovy.
Hurný doplnil, že v minulom roku sa v súvislosti s centrálnym parkom uskutočnila petícia, pod ktorú sa vtedy podpísalo okolo 4400 občanov. Jej cieľom bolo podnietiť radnicu, aby sa po rokoch konečne začalo s jeho výstavbou.
Prednosta Mestského úradu v Prešove Jozef Višňovský v reakcii na petíciu Zachráňme našu zeleň uviedol, že nevie, proti komu je vlastne namierená.
\"Návrh na túto zmenu vyšiel z komisie pre územný plán, ktorá pracuje pri mestskom zastupiteľstve, preto sme o to viac prekvapení, keďže šéfom tejto komisie je práve člen tejto koalície, \" povedal Višňovský.
Spresnil, že návrh hovorí o zastavaní určitej časti územia, to však podľa neho nevylučuje, aby v tejto lokalite v budúcnosti nemohol vzniknúť Centrálny mestský park. Ešte raz pripomenul, že tento návrh prišiel práve z radov poslancov koalície KDH-SDKÚ-DS a preto nechápe spustenie petície.
Višňovský konštatoval, že ak sa návrh dostane na prerokovanie do zastupiteľstva, na jeho schválenie bude potrené získať viac ako tri pätiny poslancov, teda aj časť hlasov opozície.
 

Vyberte región